Politie cybercrime

Cybercrime neemt al jaren fors toe. Hiervoor is al vaak aandacht gevraagd.
Bescherm uw belangrijke data en als u slachtoffer bent, meld dit dan bij de politie.

De computer en het internet zijn niet meer weg te denken uit het maatschappelijk verkeer. Computertechnologie vernieuwt zich snel. Hiermee raakt cybercrime ons allemaal. De groep slachtoffers van cybercrime groeit!. De politie onderkent het belang en investeert om cybercrime op te sporen en te bestrijden. U helpt ons daarbij door uzelf te beschermen én aangifte te doen als u slachtoffer wordt.

 Cybercrime is criminaliteit binnen de Informatie- en Communicatie- Techniek: ICT. Ook u gebruikt hoogstwaarschijnlijk apparatuur zoals computer en gsm (smartphone) waarmee u  slachtoffer kunt worden. Cybercriminelen manipuleren die apparatuur maar ook u, door u te verleiden tot onveilige handelingen. Dat kan middels opbellen, sms, whatsapp, en e-mail met dwingende teksten of verleidelijke plaatjes met internet-links naar hun site. Ook bedrijfssystemen en auto’s zijn vatbaar voor cybercrime; blijf dus altijd alert. Bij cybercrime gebruiken criminelen speciale apparatuur en/of software. De politie op haar beurt doet dat ook bij de opsporing.

Aanbevelingen en tips van de politie

Voor uw digitale veiligheid moet u zichzelf beschermen. Dit helpt goed tegen veel voorkomende cybercrime:

  • Zorg dat uw apparaatuur (laptop, tablet, mobiele telefoon) goed beveiligd is door updates van de fabrikant direkt te installeren. Maar denk ook aan uw modem /router!! van uw internet-provider: verander minstens het standaard wachwoord van de fabrikant.
  • Installeer een virusscanner (regelmatig bijwerken), firewall, anti-spyware, advertentie-blokkers en gebruik bij u bekende  websites. En zorg voor (structurele) backups van uw bestanden.
  • Gebruik goede wachtwoorden; goed is met name lang. Hoe langer hoe beter !. Bijvoorbeeld met een zin (bijv. “Op1OktoberIsHetALTIJDgoedWeer,behalveOpMaandag.DanRegentHet24uur!!”) en ook met verschillende tekens (hoofd- kleine letters, cijfers en leestekens). Overweeg een zogenaamde wachtwoordenkluis. Dat verhoogt de veiligheid maar ook het comfort op internet bij bankieren, winkelen en overheidsites (DigiD).
  • Let op verleidingen. Bijvoorbeeld ongebruikelijke links in e-mail (kan ook een plaatje zijn) of aanklikbare knoppen op een website.
  • Controleer of een website begint met de naam van het bedrijf dat u bedoelt. Dus niet: mail.bedrijfX… maar bedrijfX.mail… en bezoek géén websites zonder encryptie: het adres (URL) in de adresbalk moet beginnen met httpS://bedrijfX… De “S” geeft encryptie aan (is versleuteld). De browser die u gebruikt kent de sleutel wel. Pagina’s van http://bedrijfX… kunnen eenvoudig gemanipuleerd zijn, bezoek die dus Niet!
  • Geef Nooit uw inlog- of pincode door. Niet in een gesprek (telefonisch), niet in een chat (sms, whatsapp, …) en niet in een e-mailbericht. Nooit. En bij een vraag om geld: maak altijd zelf persoonlijk contact met de begunstigde, voordat u geld overmaakt.

Aangifte doen van cybercrime

Van alle criminaliteit kunt u aangifte doen via de telefoon 0900-8844 of bij uw lokale wijkteam. Bij aangifte van cybercrime is het handig als er een digitaal expert aanwezig is; vraag hiernaar bij uw aangifte. Zorg dat u geen digitale sporen verloren laat gaan: zet de computer niet uit (maar de verbinding met internet verbreken kan wel) en breng zoveel mogelijk informatie mee. Van een aantal delicten kunt u ook online aangifte doen via www.politie.nl.

Politie eenheid Oost-Brabant | District ‘s-Hertogenbosch
Vogelstraat 41, 5212VL ‘s-Hertogenbosch
Postbus 90163, 5200MS ‘s-Hertogenbosch
Telefoon: 0900-8844

Instagram:
Sander Morra: Wijkagent_denbosch_hintham
Eric van Dijk: Wijkagent_denbosch_aawijk
Michiel Boogers: Wijkagent_denbosch_graafsewijk
Genevieve Bak: Wijkagent_db_graafsepoort